Inleiding
Sinds januari 2013 is de functie ‘afdelingshoofd Mens & Maatschappij’ niet ingevuld. We kiezen er voor om de vacature (nog) niet structureel in te vullen en een interim- opdracht uit te zetten om voor 2013 leiding te geven aan de medewerkers, de nodige effectiviteits- en efficiencyslagen te maken en om de afdeling (mede hiermee) optimaal voor te bereiden op een toekomst waarin verantwoordelijkheden loslaten en waarin samenwerken met partners en bewoners een grote rol spelen.
De keuze voor een interim- manager en de inhoud van de opdracht zijn met de medewerkers besproken. Daarbij is benadrukt dat de opdracht bedoeld is om onszelf een frisse spiegel voor te houden en gewenste ontwikkelstappen uit te zetten. De opdracht is niet bedoeld om de afdeling te saneren.
Met deze aanvraag zetten we de interim - opdracht bij enkele potentiële leveranciers uit.
Context
Via een gemeentebreed traject werken we de komende jaren aan de ontwikkeling van de organisatie (medewerkers, werkprocessen, bestuurlijk- ambtelijke samenwerking e.a.). Dit alles vanuit het kader van een responsieve en een terugtredende overheid en met als sleutelbegrippen ‘ambtenaar nieuwe stijl’, ‘werken aan strategisch vermogen’ en ‘samenwerking en partnerschap’ .
Daarnaast maakt elke afdeling ook haar eigen ontwikkeling door. De afdeling Mens & Maatschappij krijgt voluit te maken met landelijke wetten en regels in het kader van de drie transities (jeugd, AWBZ, participatie) en met de ambitie van de gemeente Loon op Zand om meer samen met burgers/ partners te doen en om meer wijkgericht te werken.
De afdeling bestaat uit:
Twee strategisch beleidsmedewerkers.
Twee tactisch beleidsmedewerkers.
Drie operationeel beleidsmedewerkers
Twee wijkcoördinatoren
Vijf consulenten WMO
Een coördinator WMO
Drie ondersteunend medewerkers.
Vier administratief medewerkers.
Medewerkers van de afdeling ervaren in meer of mindere mate al lange tijd een hoge werkdruk. Naast het stellen van prioriteiten door de organisatie en het bestuur, speelt hier ook de manier van werken , de werkverdeling en de afdelingscultuur een rol.
Beleidsmedewerkers geven aan dat ze verwachten dat de leiding knopen doorhakt in het stellen van prioriteiten, op basis van heldere scenario’s, risico’s en belangen die zij als beleidsmedewerkers moeten schetsen. Rugdekking van het management over de eenmaal gemaakte keuzes, vinden ze van groot belang.
Binnen het werkveld van de WMO kent de gemeente een uitvoerend cluster dat ondergebracht is bij een andere afdeling (het Servicepunt Welzijn, Wonen en Zorg). Dit uitvoerend cluster werkt nauw samen met de – eveneens uitvoerend – consulenten WMO. We willen de link tussen uitvoering en beleid verstevigen door een herbezinning op taakverdeling, werkprocessen en mogelijk ook de organisatorische inbedding.
Daarnaast willen we de nauwe samenwerking op uitvoerend niveau (tussen Servicepunt en consulenten) ook organisatorisch borgen.
Opdracht
Rekening houdend met de hiervoor geschetste context, bestaat de opdracht aan de interimmer uit twee onderdelen:
- Adviseren directie en bestuur over keuzes en besluiten in het kader van de diverse lokale en landelijke ontwikkelingen rondom gemeentelijke overheid en in het kader van de transities in het sociale domein. Wat betekenen deze transities voor de afdeling Mens & Maatschappij in termen van: cultuur, rol & taak, strategie & beleid, systemen & werkwijzen, koppeling uitvoering & beleid.
Onderzoek en advisering naar aanleiding van de bevindingen dient december 2013 klaar te zijn.
Bij dit onderdeel van de opdracht zorgt de interim manager dat de betreffende portefeuillehouder en de medewerkers van de afdeling actief betrokken zijn in het denk- en keuzeproces. Hij of zij creëert op deze manier ook draagvlak voor de nodige veranderingen.
-Aansturen en optimaliseren going concern:
Dagelijkse integrale aansturing van de afdeling, met oog voor kwaliteiten van medewerkers en met helder aanspreekgedrag waar dat nodig is.
Sturen op interne en externe samenwerking en afstemming binnen het sociale domein en tussen sociale domein en andere beleidsvelden. Daarmee sturing op betreffende programma’s versterken. Borgen van de daarbij horende werkwijzen en -processen.
Werken aan een meer zakelijke werkcultuur op de afdeling en borgen van de daarin geboekte resultaten.
Sturen op het stellen van prioriteiten op basis van heldere afwegingen en borgen van de rol die medewerkers en management daarin moeten vervullen.
Realiseren van een optimale link tussen uitvoering en beleid binnen de afdeling.
Ten behoeve van integrale en efficiënte aanpak komen tot een optimale taak- en pakketverdeling binnen de afdeling.
Adviseren over de personele bezetting in relatie tot structurele en tijdelijke taken, rekening houdend met feit dat de afdeling - zowel op inhoud als op werkwijze - in beweging is en blijft,
Fungeren als sparringpartner voor medewerkers, zonder bemoeienis op detailniveau.
Adviseren over een haalbare en werkbare span of control voor een leidinggevende M&M.
Afstemming met wethouder/college over inhoud en prioriteitstelling en uitvoering over onderwerpen die spelen binnen de afdeling.
De interim manager is lid van het MT en lid van de Stuurgroep Transities.
Welke eisen stellen we aan de kandidaat:
Ervaring binnen het sociaal domein, die ingezet kan worden om analytisch en verbindend mee te denken over dossiers, beleidsvelden en thema’s.
Academisch werk- en denkniveau. Kennis en ervaring met verandermanagement, zowel binnen als buiten de lokale overheid.
Kennis van de actuele ontwikkelingen op het gebied van de lokale overheid.
Nuchtere kijk op zaken. Problemen en oplossingen in de juiste proportie houden of (helpen) brengen.
Het effect van keuzes en acties voorop stellen en (helpen te) voorkomen dat het instrument tot doel wordt verheven.
Oog voor een goede balans tussen zaakgerichte en mensgerichte benadering.
Beschikbaar juni 2013 tot einde 2013.
Aanvraag gunningscriteria