Voor een overheidsorganisatie zijn we op zoek naar een regisseur smart energy hubs.
Onze energienetwerken kunnen de energietransitie niet aan. Het elektriciteitsnetwerk heeft onvoldoende capaciteit om de zon- en windprojecten van de Regionale Energie Strategieën (RESsen) te ontsluiten. Het geplande waterstofnetwerk verbindt de vijf grote energieclusters, maar kan de verspreide industrie, het zogenaamde zesde cluster, niet aansluiten. Ten derde neemt door weersafhankelijke energiebronnen de onbalans tussen vraag en aanbod toe, en is frequente netuitval niet langer uit te sluiten. De sterke toename van zowel de vraag naar energie als de decentrale opwek van stroom vragen om slimme integratie binnen decentrale energiesystemen, oftewel smart energy hubs.
De kern van een smart energy hub is een slim sturingssysteem dat de opwek, opslag en het gebruik van duurzame energie regisseert. Een lokaal netwerk koppelt opwek direct aan gebruik, waardoor het hoofdnet wordt ontzien. De ongelijktijdigheid van aanbod en vraag wordt opgevangen door opslag in batterijen en conversie naar bijvoorbeeld waterstof. De smart energy hub is een schaalbaar concept, zowel qua omvang van een hub als qua aantal hubs.
De beste locatie voor een smart energy hub is daar waar grootschalige energievraag en -aanbod bij elkaar komen, zoals een bedrijventerrein of een haven.
Smart Energy Hubs helpen om de regionale energieproductie te ontsluiten, verspreide industrie aan te sluiten en onbalans op het netwerk uit te sluiten.
Er liggen kansen voor een smart energy hub in het gebied op en rondom een bedrijventerrein. De opdracht is om daar een proces voor in te richten, waarbij de verbinding wordt gelegd met de omgeving en het bredere energiegebied ATT. Het doel van de smart energy hub is meervoudig; enerzijds het ontsluiten van de potentiële duurzame energieopwek, anderzijds het slim uitwisselen, opslaan en converteren van energiestromen ten einde de verduurzaming van bedrijven mogelijk te maken.
De regisseur brengt verschillende oplossingsrichtingen breed in kaart. Voor de afweging welke oplossingsrichtingen verder uitgewerkt worden, wordt rekening gehouden met zowel economische als maatschappelijk kosten en baten.
Voor de aanbieding doet de regisseur een procesvoorstel voor stap 1 van de grofweg 3 stappen die we onderscheiden richting realisatie van de smart energy hub, zijnde:
- initiatief: Verkenning en organiseren eigenaarschap;
- definitie: Schetsontwerp met mogelijke oplossingsrichtingen, inclusief haalbaarheidsonderzoek waarin economische, technische en juridische aspecten worden onderzocht;
- ontwerp: Voorlopig ontwerp met een nadere uitwerking van de meest kansrijke oplossingsrichtingen.
Na opstellen van de procesaanpak, zal de regisseur het proces uitvoeren.
Een aantal partijen heeft interesse kenbaar gemaakt voor de ontwikkeling van een smart energy hub. De vraag aan de regisseur is om aan de hand van een stappenplan, eigenaren van elke stap zoals hiervoor beschreven, in beeld te krijgen met het daar bijbehorende commitment als basis voor een te ontwerpen en te ontwikkelen smart energy hub. Dit moet leiden tot het creëren van eigenaarschap bij elke afzonderlijke stap, wat perspectief geeft voor de vervolgstappen.
Daarnaast betrekt de regisseur kennis en ervaring die reeds is opgedaan in het gebied en op andere locaties waar smart energy hubs ontwikkeld worden, waardoor een efficiencyslag behaald kan worden. Denk aan A1 Bedrijvenpark in Deventer, Hessenpoort in Zwolle-Noord en XL Business Park in Almelo. Er kan ook eventueel naar andere smart energy hubs gekeken worden die in Gelderland ontwikkeld worden.
De procesregisseur zal zich verbinden aan het versnellingsprogramma ‘smart energy hubs Oost-Nederland’, waarbij het de bedoeling is dat partijen van elkaar leren.
Onder meer:
- tenminste een afgeronde HBO opleiding op het gebied van duurzaamheid in het ruimtelijk domein
- minimaal 5 jaar werkervaring met het leiden van energieprojecten in de periode 2012 tot heden
- ten minste 5 jaar werkervaring in de samenwerking tussen overheden, netbeheerders, MKB en grootbedrijf in de periode 2012-heden
- je beschikt aantoonbaar over successen die je hebt behaald in de realisatie van energie-opwek en/of energie-infrastructuur op minimaal 2 projecten