De juridisch kwaliteitsmedewerker is een soort filter tussen de uitvoerende afdelingen van Mens en Wijk en de juristen van Stafafdeling Services. Het gaat dan om het verwerken van input uit de behandeling van bezwaarschriften en klachten. Maar ook om de vertaling van beleid naar uitvoering en andersom. Dit betekent dat de juridisch kwaliteitsmedewerker begrijpt wat het verschil is tussen maatwerk in een individuele casus of waar er sprake is van een probleem dat een bredere, beleidsmatige, oplossing vergt. Ook bij het implementeren van nieuwe regelgeving heeft de juridisch kwaliteitsmedewerker een belangrijke rol. Hij/zij zorgt ervoor dat de medewerkers van Mens en Wijk weten wat er –in juridisch opzicht- van ze verwacht wordt en zorgt ervoor dat documenten en processen hierop zijn aangepast. En verder heeft de juridisch kwaliteitsmedewerker een belangrijke rol bij het integraal aanpakken van juridische thema’s.
De functie richt zich voornamelijk op het proactief oppakken van allerlei juridische kwaliteitsaspecten.
Maar er zit ook een controlerende component in. Doel hiervan is om medewerkers beter in staat te stellen hun rol als professional op te pakken en eventuele blinde vlekken te ontdekken. Op die manier draagt dit bij aan Legal Control. Van de juridisch kwaliteitsmedewerker verwachten wij dat hij/zij dit samen met de juridisch adviseur en de teamleiders inricht.
Inhoudelijk voeren we nogal wat wetgeving uit. Het gaat bijvoorbeeld om werkzaamheden op het gebied van de Jeugdwet, Wet maatschappelijke ondersteuning, Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, Minimabeleid Participatiewet, leerlingenvervoer, leerplicht, gehandicaptenparkeerkaart. Je bent in staat de samenhang tussen deze wetten te benutten en om de uitvoering te linken aan meer algemene regelgeving, zoals de Algemene wet bestuursrecht en de Wet bescherming persoonsgegevens.
Hoofdtaken
-Steekproeven op de plannen van aanpak, analyseren daarvan en opstellen verbeterplannen (-trajecten);
-Idem m.b.t. vastleggen van keuzes en besluiten;
-Input geven voor het werkproces en de werkinstructies;
-Op gang brengen van de leerloop tussen wijk- en specialistenteams;
-Opstellen van (standaard)beschikkingen, standaardbrieven en het helpen bij een correcte onderbouwing in individuele gevallen;
-Juridisch bewustzijn in de wijkteams/ Casusoverleg wijkteams;
-Borging van privacy in de processen;
-Vraagbaakfunctie op individuele casuïstiek voor medewerkers, zoals bijvoorbeeld hoe om te gaan met leerplicht in relatie tot ouders die niet op één lijn zitten over vraag waar kind onderwijs moet volgen en hoe om te gaan met verzoek ophoging budget i.r.t. Wlz.
Kandidaatomschrijving