In de regio wordt al geruime tijd samengewerkt aan de voorbereiding van de decentralisaties. Afgelopen periode is er een inventarisatie gedaan van wat de decentralisaties inhouden, is er een gezamenlijke visie vastgesteld en is een concept 3D-Beleidskader opgesteld voor hoe we de toekomst zien wat de inrichting van het sociaal domein betreft. De samenwerking wordt programmatisch opgepakt, waarbij de verschillende projectgroepen in samenhang werken. Bestuurlijk is er een stuurgroep gevormd met 5 wethouders uit de betrokken gemeenten.
Nu de voorbereidingen in een volgende fase komen is er behoefte aan versterking op de zakelijke kant van de transitie jeugd in de vorm van een sterke transitiemanager die de komende zes maanden twee opdrachten heeft:
Opstellen van transitie-arrangementen jeugdhulp voor 31 oktober
Opstellen van zakelijke uitwerking van beleidskader Decentralisatie Jeugdzorg voor 30 november
Ad a: Als onderdeel van de transitieagenda jeugd hebben VNG, IPO en Rijk afgesproken dat gemeenten in regio verband tot afspraken moeten komen met aanbieders van jeugdhulp om de continuïteit van zorg te waarborgen in 2015. Deze transitie arrangementen moeten op 31 oktober 2013 gereed zijn voor verantwoording aan het Rijk.
Ad b: De transitiemanager werkt nauw samen met de (inhoudelijk) projectleider jeugd die zich met name op de inhoudelijk dossiers zal toeleggen.
De taakafbakening vindt plaats langs de lijn zakelijk / inhoudelijk. De transitiemanager werkt de zakelijke lijn uit van het concept beleidskader, met aandacht voor systeemontwikkeling, organisatievorm en inkoop en sturingsbeleid, Financiën, risico-management, de wijze waarop de regionale samenwerking voor de toekomst geformaliseerd wordt. . Met hierin nadrukkelijk aandacht voor de huidige functionaliteiten van Bureau Jeugdzorg, en de wijze van sturing en inkoop in het algemeen (het huidige systeem kent 5 verschillende inkoopsystematieken, die ook nog wisselende vormen kunnen hebben). Samen leveren de transitiemanager en de projectleider jeugdhulp een uitgewerkt beleidskader op dat op 30 november 2013 voor besluitvorming in colleges en gemeenteraden wordt aangeboden. Daarnaast zorgt de transitiemanager ervoor dat er een werkstructuur staat waarbinnen de voorbereidingen in 2014 verder vorm kunnen krijgen.
Voorwaarden
Bovenstaande taken worden in een intensieve dialoog met cliënten, aanbieders en huidige financiers ontwikkeld.
Tijdens het proces bouwen de gemeenten (ambtelijk en bestuurlijk) verder aan kennis en vaardigheden die noodzakelijk zijn nu en in de toekomst.
Wij zoeken iemand met de volgende competenties:
communicatief vermogen: in staat om met vele partijen van verschillende niveau’s en achtergrond te communiceren
verbindend vermogen: in staat om de belangentegenstellingen van partijen te overbruggen en verbinding tot stand te brengen- politiek-bestuurlijke sensitiviteit: om kunnen gaan met bestuurlijke krachtenveld
gezag / stevigheid: om kunnen gaan met de belangentegenstellingen tussen aanbieders en gemeenten, daar met natuurlijke autoriteit in op kunnen treden
vraaggerichtheid: open staan voor de wensen van de gemeenten van de regio in dit proces, en de wensen van aanbieders en clienten daarin een plek kunnen geven
organisatorisch vermogen: de complexiteit van het proces kunnen managen en organiseren
resultaatgerichtheid: kunnen sturen op de te behalen resultaten
inhoudelijke deskundigheid: meerjarig kennis en ervaring van jeugdhulp in brede zin, het veld kunnen overzien
- Zakelijk inzicht: onderscheid kunnen maken tussen gemeentelijke belangen, organisatiebelangen en cliëntbelangen.
Duur van de opdracht:
Een eerste verkenning van de opdracht vindt plaats met de stuurgroep op 5 juli. Afhankelijk van hoe dit verloopt wordt de opdracht definitief gemaakt. Er dient rekening gehouden te worden met een inzet van 12-20 uur per week tot eind van het jaar.